Dlaczego warto kupić drożdże dla krów mlecznych?

Dlaczego warto kupić drożdże dla krów mlecznych?

Prawidłowe żywienie bydła polega głównie na podawaniu paszy, która powinna być pełna cennych dla przeżuwaczy składników odżywczych. Okazuje się jednak, że w wielu kiszonkach czy sianokiszonkach brakuje niezbędnych makroelementów. Odpowiedni pokarm ma ogromne znaczenie szczególnie w przemyśle mleczarskim, w którym krowy są narażone na stres metaboliczny, środowiskowy oraz cieplny. Sprawdź, jakie dodatki paszowe wybrać, by poprawić dobrostan zwierząt gospodarskich.

Co zawierają drożdże przeznaczone dla bydła?

Tego rodzaju dodatki stanowią bogate źródło białka (około 40%), w tym cennych aminokwasów, takich jak m.in. lizyna, leucyna, walina oraz treonina. To powoduje, że drożdże mogą być doskonałym zamiennikiem pasz wysokobiałkowych. Ponadto w składzie znajdują się witaminy z grupy B, A, E i D. Warto wspomnieć, że producenci oferują różne warianty, w tym m.in. suszone „żywe” lub „martwe” drożdże dla krów mlecznych. Na rynku dostępne są także metabolity drożdżowe. 

Jakie są najważniejsze korzyści z podawania drożdży?

Właściciele gospodarstw rolnych mogą zapoznać się z licznymi badaniami potwierdzającymi korzystne działanie dodatków pasowych typu Saccharomyces cerevisiae na organizm zwierząt hodowlanych. Wśród najważniejszych można wymienić m.in.:

  • poprawę procesów trawiennych zachodzących w żwaczu, co znacznie ogranicza ryzyko zachorowania na kwasicę (niebezpieczną chorobę występującą często w okresie laktacji),
  • lepszą wchłanialność składników odżywczych podawanej paszy,
  • zwiększenie płodności u krów mlecznych,
  • polepszenie wydajności mlecznej oraz jakości samego mleka,
  • pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia bydła wraz z ograniczeniem stresu cieplnego latem.

Opisywane suplementy można również podawać cielętom (w określonych dawkach) w celu uzyskania znacznie wyższych dziennych przyrostów masy ciała i poprawy pH żwacza.

Gdzie kupić wysokiej jakości dodatki paszowe?

Na rynku można znaleźć wiele gotowych suplementów, różniących się m.in. rodzajem wykorzystanych drożdży czy sposobem ich przygotowania. Najważniejsze, aby wybrać produkt pochodzący od renomowanego producenta, który dostarcza klientom odpowiednie certyfikaty i wyniki przeprowadzonych badań na temat bezpieczeństwa i oddziaływania drożdży. Kluczowe jest też stosowanie się do zaleceń dostawcy w kwestii dawkowania suplementu.