Jak wybrać odpowiednie oświetlenie restauracji?

Jak wybrać odpowiednie oświetlenie restauracji?

Chcesz otworzyć lokal gastronomiczny? Zwróć uwagę na jego oświetlenie. Sprawdź, jak zaaranżować praktyczną i miłą dla oka przestrzeń. Dobierz odpowiednie lampy i stwórz klimatyczny wystrój restauracji.

Światło w lokalu gastronomicznym

Przy projektowaniu oświetlenia swojej restauracji należy pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, lokal jest miejscem pracy, co wiąże się z pewnymi regulacjami prawnymi. Kelnerzy i kucharze muszą mieć dostęp do odpowiedniej ilości światła. W przypadku kuchni wygląda to nieco inaczej niż w sali jadalnej. Warto zatem podzielić lokal na kilka stref. Do przyrządzania potraw niezbędna jest doskonała widoczność oraz lampy, które mają zwiększoną odporność na uszkodzenia. Należy liczyć się z ryzykiem zachlapania i kontaktem z wilgocią. Do zaaranżowania kuchni zalecane jest oświetlenie o minimalnym stężeniu 500 lx.

Ponadto warto pamiętać, że światło tworzy nastrój i realnie wpływa na samopoczucie gości. Może zadecydować o ocenie jedzenia i satysfakcji z pobytu w lokalu. Do spożywania dań optymalne jest natężenie około 200 lx.

Projektowanie oświetlenia restauracji

Większość przedsiębiorców decyduje się na współpracę z fachowcami, którzy mają doświadczenie w projektowaniu układu punktów świetlnych w lokalu gastronomicznym. Współpraca obejmuje nie tylko opracowanie projektu, ale także jego praktyczną realizację. Nowoczesne oświetlenie restauracji może być sterowane w łatwy, przyjazny dla użytkownika sposób. Ciekawym rozwiązaniem są innowacyjne lampy ze stopniowaniem natężenia światła. Zalecane są energooszczędne żarówki LED, które wyróżniają się dużą żywotnością.

Lampy do kuchni i jadalni

Jak oświetlić restaurację? Przestrzegaj przepisów dotyczących poziomu natężenia światła w miejscu pracy. Zwróć uwagę na estetykę i doświadczenia wizualne gości. Lampy możesz wybrać we współpracy z doświadczonymi projektantami.