Oświetlenie restauracji - jak je zaprojektować?

Oświetlenie restauracji - jak je zaprojektować?

Szukasz modnych lamp do swojego lokalu gastronomicznego? Dowiedz się, jak dobrać odpowiednie oświetlenie. Pamiętaj, że ważny jest nie tylko wygląd, liczy się także funkcjonalność źródeł światła.

Wystrój kuchni

Szczególną uwagę zwróć na odpowiednie oświetlenie kuchni. Zalecane jest minimum 500 lx. Kucharze powinni mieć wygodne stanowisko pracy. Lampy muszą rozprowadzać światło równomiernie i w taki sposób, by pracownicy dobrze widzieli wszystkie artykuły ułożone na blacie roboczym. Dzięki temu krojenie i gotowanie będzie bezpieczniejsze. Ponadto lampa do kuchni musi wyróżniać się większą odpornością na uszkodzenia. Najczęściej montowane są punkty świetlne w suficie. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty doświadczonej firmy, która zajmuje się projektowaniem restauracyjnego oświetlenia. Eksperci przygotują projekt zgodny z przepisami i doradzą w sprawie jego technicznej realizacji.

Światło w sali jadalnej

Goście przychodzący do lokalu gastronomicznego oczekują miłej, przyjaznej atmosfery. Chcą się zrelaksować i udzielać towarzysko. Oświetlenie restauracji w dużej mierze wpływa na nastroje klientów. Nie powinno być zbyt duże, optymalne stężenie określa się na około 200 lx. To wystarcza, by dobrze widzieć serwowane potrawy i wygodnie jeść, a zarazem tworzy kameralną atmosferę.

Przedsiębiorcy mogą zdecydować się na lampy w różnym stylu. Coraz większe zainteresowanie zdobywają nowoczesne punkty świetlne, których natężenie i barwę można regulować w zależności od aktualnych potrzeb. Do sali jadalnej polecane są żarówki emitujące ciepłe światło.

Oświetlenie lokalu gastronomicznego

Chcesz praktycznie i efektownie oświetlić swoją restaurację? Skorzystaj z pomocy profesjonalistów. Wybierz odpowiednie natężenie światła oraz modne, odporne na uszkodzenia pod wpływem wilgoci lampy do kuchni.